Verslag van Open Belgisch

07-04-2002

Open Belgische Kampioenschappen 2002

Toernooi     :          Open Belgisch
Datum         :          7-8 april 2002
Plaats          :          Lommel, Belgie

De 22ste versie van de Open Belgische kampioenschappen, deze keer gehouden op 6 t/m 8 april in Lommel (Belgie) was een toernooi van wereldformaat. Dat de Open Belgische Kampioenschappen garant staat voor toptaekwondo op sparringsgebied mag ondertussen wel als beken worden verondersteld. Sterke landen waren afgereisd om deel te nemen. Er waren Olympische medaillewinnaars en een paar wereldkampioenen gekomen. We zijn op vrijdag afgereisd naar Lommel en hebben 2 nachten doorgebracht in de Herberg samen met Schuttersveld, Ijsselland en Oude Luttikhuis. Het was absoluut gezellig.. Maar waar het om ging, zijn natuurlijk de wedstijden. Hasan Aykac ging mee als coach

In de klasse tot -42 kg kwam Jennyfer Richters uit. Zij moest de eerste partij tegen een Griek die een kop groter was als Jennyfer. Ondanks dat Jennyfer een poosje voorstond met punten kreeg ze halverwege de wedstrijd een trap op haar hoofd. Ze was een beetje aangeslagen. Het leek ons beter om te stoppen. Namelijk gezondheid gaat boven alles.

Bircan Gunturgun moest tegen een duitse te weten Rosalie Wasthuber van Post sv-Munchen, niet onbekend in Duitsland. Ze ging heel relax de partij in, maar het ging allemaal een beetje stroefjes. Zij heeft verloren op puinten. Maar voor beide dames geld dat het belangrijkste is dat ze veel ervaring opdoen. We gaan gewoon door met ervaring opdoen.

Charissa Soumeru moest het gelijk opnemen tegen Amerika (Kay Poe), zeerzeker geen onbekende over de hele wereld. Charissa moest haar meerdere erkennen. Deze dame kwam later dan ook in de finale. In haar klasse was ook nog een meid uit Turkije. Wat we hier zagen was werkelijkwaar ongelooflijk. Zoveel power dat ze had. De turkse (Hamide Bickin) werd later ook eerste. Maar voor Charissa geld dan ook. Gewoon door trainen en veel wedstrijden pakken.

Gulzade Goktas moest het eerste opnemen tegen Duitsland. Het was een spannende partij. Gulzade liet veelzijdig taekwondo zien. Ze heeft ook veel beginnersfoutjes gemaakt, wat ze later goed corrigeerde. Zij heeft de 1e partij gewonnen. De 2e partij moest ze tegen Oostenrijk. Het was een gelijk opgaand partij. Ze ging goed. tot de laatste 30 seconden. Ze stond met 1 punt achter en ze moest aanvallen, maar ze was helemaal onder de indruk van de lange oostenrijkse. Zonde van de partij, want er had zeker meer ingezeten gezien de kwaliteiten van Gulzade.

De laatste vechter is Massoud Babrshkan. Hij heeft werkelijkwaar alles uit de kast gehaald. Hij heeft Spanje, Noorwegen, Israel, Duitsland, Frankirjk achterelkaar verslaan. Hij kwam dus in de finale. Een spannende finale tegen Mexico. Maar het zat Massoud alleen niet wat rust betreft mee. Hij moest namelijk de laatste 3 partijen achtermekaar knokken. En de finale duurt ook nog een 3 keer 3 minuten. In de finale moest de partij dan ook 3 keer stopgezet worden omdat hij last had van kramp. Hasan probeerde van alles om hem van zijn kramp af te helpen, maar zijn kuiten waren echt knetterhard. Hij kon dus niet 100 % sparren . Hij verloor zijn partij. Maar afgezien van zijn handicap won hij het partij ook nog eens bijna. Dus een verdienstelijke 2e plaats. Zilver met een gouden randje !

Coach Hasan Aykac kan met een tevreden gevoel terugreizen naar Nederland.

Verslag : H. Aykac (11-04-2002, Lommel - Belgie)