Zit ik lekker in mijn vel: 4e periode afgesloten

04-06-2023 door hans.pikkemaat

De vierde periode van het project van Budovereniging Hantei i.s.m. het Basisonderwijs is afgesloten.

Zes groepen van de Wendakker en de Maten hebben deelgenomen aan dit judoproject wat uitgevoerd wordt door de trainer van Hantei, Carlos Platier Luna. Doordat we nu een prachtige judo-puzzelmat tot onze beschikking hebben waren deze lessen dicht bij de scholen uit te voeren. We konden gebruik maken van de sporthal van Bully.

Het doel van deze lessen is de weerbaarheid en het zelfvertrouwen van de kinderen te vergroten. De kernwaarden van judo zoals respect, samenwerking, vertrouwen, discipline en beheersing zijn de belangrijke elementen die in alle lessen specifieke aandacht krijgen. Door een combinatie van ervaren en praten leren kinderen meer over deze kernwaarden. Op heel veel plekken kunnen ze hier baat bij hebben. Als je de spelregels kent en je houd je er met z’n allen aan dan kun je je veilig voelen.

Plezier hebben is daarnaast ook van groot belang, als iets leuk is, en je hebt lol met elkaar, dan leer je beter en heb je eerder door wat belangrijk is en waarom. Op een speelse manier worden de kernwaarden verweven in allerlei spelvormen, die aansprekende namen hebben zoals; wolf en schaap of het lavamonsterspel en taaie tosti.

De evaluaties laten iedere keer weer een positief beeld zien. Iedere week zagen we de kinderen met plezier naar de lessen komen en met een blij gezicht weer vertrekken. Degene die aan het begin van de lessenreeks wat sceptisch was, vertelde na afloop van de laatste les dat het toch leuk was geweest en er wat aan gehad had.

Misschien zien we een aantal kinderen straks terug bij Hantei omdat ze de smaak te pakken hebben gekregen. Maar bovenal is hun zelfvertrouwen en weerbaarheid vergroot.

Vanaf 25 mei gaan er weer groepen van start, nu komen de groepen van de Linde en de Esch naar sporthal de Kolk voor hun judolessen. Na de zomervakantie kan de Bongerd nog deelnemen aan het pilotproject. Daarna gaan de scholen een keuze maken of ze het komende schooljaar weer gaan deelnemen. Als je tot nu toe naar de kinderen luistert gaat dat zeker gebeuren, maar we hopen dat ook de scholen dit project gaan omarmen. In de huidige tijd zijn weerbaarheid en het hebben van zelfvertrouwen belangrijke vaardigheden en eigenschappen.