Hantei in supervorm!

14-12-2008 door nick.verboom

Zaterdag 13 december 2008 het 21ste editie Internationaal Boeskooltoernooi Taekwondo. Het laatste evenement in het jaar dat Hantei haar 40-jarig bestaan heeft gevierd.

Door Hantei-leden die zich voor het toernooi hadden ingeschreven is dit gevierd met vijf deelnemers die ook nog eens met vijf prijzen naar huis gaan. Super!! Gefeliciteerd deelnemers en trainer Jan de Graaf!!

Het toernooi verliep in een ontspannen en sportieve sfeer. Er was weer taekwondosport op hoog niveau te zien waarbij veel landen en deelnemers aan elkaar gewaagd waren. Ruim honderd taekwondoka’s uit negen verschillende landen namen deel aan de 21ste editie van dit Boeskooltoernooi.

De vijf Hantei-mensen:

Brons was er voor Teun Wieger (junior heren -59 kg), Rick Dijkhuis (senior heren -72 kg). Zilver voor Marloes Ankoné ( senior dames + 72 kg) een gewichtsklasse hoger dan normaal, maar in die gewichtsklasse was geen tegenstand.

En twee gouden medailles voor Nick Verboom (senior heren -84 kg). In een sterke poule wist hij een wereldtopper uit Iran, Yousef Karami voor te blijven. In zijn finalepartij tegen Martijn Merken van het Ned. Militair team ging in de eerste ronde de strijd gelijk op. In de tweede ronde wist Nick zijn slag te slaan door op een 3-1 voorsprong te komen. De 3e ronde kon hij deze voorsprong vast houden en het goud was binnen.

Maaike Draaijer wist de 2e gouden plak te bemachtigen in de categorie dames senioren -63 kg. In de voorrondes liet ze al zien in vorm te zijn. In de finale kwam ze uit tegen de Schotse Carla Summerhill. In de eerste ronde kwam Maaike op een mooie voorsprong van 3-0 te staan. De tweede ronde nam ze wat gas terug maar de Schotse deed er alles aan om de voorsprong te verkleinen dat lukte tot 3-1. De laatste ronde was voor Maaike de kans om het goud te pakken, De Schotse kwam nog dichterbij tot 3-2 wat uiteindelijk ook de einduitslag was.

Bij de uiteindelijke teamprijzen viel Hantei net niet in de prijzen, zij werd 4e.

Het team uit Iran ( Teraktorazi-Taekwondo Team) won de eerste prijs met 5x goud, 1x zilver en 2x brons met 8 deelnemers. Het team uit Schotland, dat met 14 spelers vertegenwoordigd was werd 2e met 3x goud, 5x zilver en 3x brons. TKD Oude Luttikhuis uit Almelo werd derde met 3x goud, 2x zilver en 2x brons met 8 deelnemers.

Bekend mag zijn dat het toernooi een aantal jaren heeft stil gelegen stilgelegen. Het 40-jarig bestaan van Budovereniging Hantei was de aanleiding op dit toernooi weer opnieuw op te starten.

Met wat minder deelnemers dan de laatste jaren maar met een verrassend groot aantal buitenlandse deelnemers. Met 50 buitenlandse taekwondoka’s en ongeveer 60 Nederlandse deelnemers kan dit een unicum genoemd worden. En deze 50 buitenlanders kwamen ook nog uit 8 verschillende landen.

Een sterk team uit I.R. of Iran, een grote delegatie uit Schotland met Dave Bailley als coach(een club die ook al bij een van de eerste toernooien aanwezig was).

Een groep uit Italië waar Hantei een aantal jaren geleden een uitwisseling mee had. Al die mensen kennen Carmine Arbia nog wel met zijn aanstekelijk enthousiasme. Verder teams uit Latvia, Zweden, Duitsland en Rusland. Een team uit Nigeria wist niet op tijd te arriveren de Griekse deelnemer moest wegens een blessure op het laatste moment afhaken.

De overige deelnemers kwamen uit heel Nederland.

Tijdens het toernooi werd voor het eerst gestreden met het nieuwe Electronic Body Protector System van Adidas. Soms nog even wennen maar het niveau van de deelnemers is dusdanig dat snel werd opgepikt wat de beste manier was om effectief te zijn. Dit systeem is de toekomst voor taekwondo en waarschijnlijk wordt het tijdens de Wereldkampioenschappen volgend jaar in Kopenhagen al verplicht gesteld.

De organisatie kon terugkijken op een geslaagd toernooi en kreeg van tal van deelnemende clubs de toezegging volgend jaar weer van de partij te zijn. De vele Hantei vrijwilligers hebben zowel vooraf als tijdens het toernooi een enorme inzet getoond. We hopen volgend jaar weer op zo’n superploeg te kunnen rekenen. In de blauwe (gesponsorde) polo’s duidelijk herkenbaar en aanspreekbaar. Maar ook een woord van dank aan Taekoplan, Frans van Boxtel. Adidas heeft alle equipment beschikbaar gesteld, ook zij bedankt evenals alle overige sponsoren. De organisatie is er van overtuigd dat over een paar jaar weer op het oude niveau van deelnemersaantal (200) terug te zijn. Sporthal De Kolk was, als vanouds, een uitstekende accommodatie voor dit evenement.

Uitslagen per team
Uitslagen per poul

Foto reportage


Ineke Eissink